×

<!--:es-->Campaña contra la actuación de Matisyahu en el Rototom<!--:--><!--:ca-->Campanya contra l’actuació de Matisyahu al Rototom<!--:-->

Campaña contra la actuación de Matisyahu en el RototomCampanya contra l’actuació de Matisyahu al Rototom

Desde BDS País Valencià se inicia una campaña en contra de la actuación del músico reggae Matisyahu en el festival Rototom de Castelló, sionista estadounidense que ha reconocido públicamente ser amante de Israel y ha participado en festivales prosionistas.
Matisyahu Rototom

Campaña de BDS País Valencià contra la actuación de Matisyahu en el Rototom.

Carta abierta a los y las organizadoras, trabajadoras, voluntarias, artistas, público y colectivos sociales participantes del Rototom Sunsplash

BDS País Valencià, 9 de agosto de 2015

Desde el BDS País Valencià iniciamos una campaña centrada en el Rototom Sunsplash, festival de música reggae más importante de Europa, que tendrá lugar entre los próximos 15 y 22 de agosto en Benicàssim (Castelló).

Acogemos con preocupación este anuncio y por eso te queremos hacer llegar una iniciativa que está removiendo conciencias por todo el mundo para que tomes una decisión consciente con el objetivo de que reconsideres tu participación en el Rototom. La campaña de Boicot, Desinversiones y Sanciones (BDS) contra Israel nace en el 2005 con un llamamiento lanzado por más de 170 organizaciones de la sociedad civil palestina a la comunidad internacional pidiéndole que aplique dichas medidas coercitivas “hasta que Israel cumpla con el Derecho Internacional y los principios universales de los Derechos Humanos”.

Hasta ahora, el Rototom había tenido una larga tradición de compromiso con la cultura de paz y los DDHH. Entre otras muchas actividades, organiza cada año un Foro Social reivindicativo que ha llevado a Premios Nobel de la Paz. Este año, por ejemplo, acude Aminatou Haidar o el Lama Wangchen. Y de hecho, el año pasado participamos en una mesa redonda sobre Palestina en el que hablamos del BDS.

Por todo ello, nos extraña que este año actúe Matisyahu y se proyecte Congo Beat the Drum. Matisyahu es un artista reggae judío estadounidense que ha participado en festivales «prosionistas», ha reconocido ser un amante de Israel y ha llegado a afirmar que «Palestina no existe«. Por su parte, el documental se benefició de la publicidad del Estado sionista y de un premio del Festival de Cine de Jerusalén, subvencionado por el Estado israelí.

Esta campaña hace hincapié en la necesidad de boicotear la estrategia israelí de utilizar la cultura y los espectáculos como medios para invisibilizar la limpieza étnica del pueblo palestino y normalizar una situación aberrante desde los puntos de vista jurídicos y humanos. Israel destina grandes sumas de dinero para enviar por todo el mundo a sus representantes culturales con el objetivo de consolidar una imagen de “país normal”, de democracia de corte occidental, obviando el cruel sometimiento del pueblo palestino.

Formamos parte de la comunidad internacional y no queremos ser cómplices, por eso nos negamos a ser neutrales. Queremos utilizar la herramienta pacífica del boicot, para alertar al mundo y decir basta al genocidio del pueblo palestino. Y por ello os pedimos: Si está en tu mano promueve la cancelación de estos actos; si participas como artista posicionate públicamente o niégate a compartir cartel con Matisyahu, si vas a asistir al festival no compres la entrada de ese día, si tienes un stand haz visible esta carta al públio; si trabajas en el Sunsplash o eres voluntario, niégate a colaborar con Matisyahu. Le hacemos un especial llamamiento al Foro Social y al resto de espacios que forman el Rototom para que públicamente no pasen de alto esta injusticia.

 

Comunicado en respuesta a la organización Rototom Sunsplash

BDS País Valencià, 13 de agosto de 2015

Ante el último comunicado hecho público por la organización del Rototom el pasado 11 de agosto, desde el BDS País Valencià nos reafirmamos en nuestros argumentos expuestos con anterioridad y nos mantenemos firmes en nuestra campaña respecto a la actuación de Matisyahu en el Rototom.

Queremos agradecer a todas las personas y colectivos que se han posicionado y que han hecho público su apoyo a la causa palestina, así como las iniciativas que están surgiendo más allá del BDS.

Handala

Handala escogido por La Gossa Sorda para declarar su apoyo al BDS.

Estos días han sido innumerables los mensajes de apoyo a nuestra campaña. Hechos que han convertido nuestra iniciativa en un grito de solidaridad popular.

Solo por mencionar las organizaciones e individuos participantes en el festival que se han posicionado en contra de la actuación de Matisyahu y/o han decidido cancelar su participación, recogemos a:

Junto con otras organizaciones que nos han contactado y que en las próximas horas se pronunciarán.

Para finalizar, reiteramos que esta campaña ya no pertenece solo al BDS País Valencià, sino a todas las que desde dentro y fuera del Festival (como la eurodiputada Marina Albiol, el músico Fermín Muguruza, espacios sociales como el Casal Popular de Castelló y centenares de individualidades y colectividades) hacen grandes las palabras del Premio Nobel de la Paz, Desmod Tutu: “Si eres neutral en situaciones de injusticia, has elegido el lado del opresor”.

 

Comunicado en respuesta al director del Rototom, Filippo Giunta

BDS País Valencià, 10 de agosto de 2015

Ante las declaraciones vía Facebook del director del Rototom por nuestra campaña para la cancelación del concierto en el festival de Matisyahu, cantante sionista que no defiende los derechos humanos y que justifica un Estado (Israel) que practica el apartheid y la limpieza étnica, desde BDS País Valencià queremos manifestar que:

La iniciativa BDS a Israel fue lanzada hace 10 años por más de 170 organizaciones palestinas y está inspirada en la campaña internacional de boicot al apartheid sudafricano, que contribuyó a la caída de aquel régimen de racismo de Estado. Estrategias de boicot como las del BDS a Israel han sido históricamente impulsadas por dos grandes referentes de la humanidad como Mahatma Gandhi y Nelson Mandela.

El BDS es un movimiento que busca el cumplimiento de los derechos humanos y el derecho internacional, siendo de índole antirracista y antifascista. Es una iniciativa antisionista, puesto que el sionismo es un proyecto colonialista de origen europeo que impulsó e impulsa la limpieza étnica de Palestina, el apartheid y la ocupación de las tierras del pueblo palestino. El BDS de ningún modo es antisemita, y esto por varias razones:

  1. No se puede ser antisemita mientras se defiende al pueblo palestino, que es semita (el semitismo remite a las lenguas semíticas, dentro de las cuales está el árabe, y las palestinas y los palestinos son árabes).
  2. El movimiento BDS en ningún caso está contra las personas judías, de hecho hay numerosas judías y judíos de todo el mundo que forman parte de este movimiento. Por ejemplo, la Red Judía Antisionista Internacional (IJAN en sus siglas en inglés), el Jewish Voice for Peace, el Boycott from Within, u otras personas judías individuales.
    Hace un año, muchas personas judías supervivientes del Holocausto pidieron el «boicot total» a Israel y relacionaron los bombardeos de Gaza de verano con la palabra “genocidio”.
    Del mismo modo, el movimiento BDS en el Estado español (a través de su principal coordinadora, la RESCOP) está formado por personas no judías y por personas judías, y recientemente ha realizado campañas contra el fascismo y el antijudaísmo.
    Por último, cabe resaltar que otras personalidades mundiales, tanto judías como no judías, se han sumado al BDS y/o han cancelado su participación en eventos en Israel:

Matisyahu es un artista reggae judío estadounidense que ha encabezado festivales prosionistas recientemente —abril de 2015—, ha reconocido ser un «amante de Israel» y ha llegado a afirmar que «Palestina no existe«. También justificó el ataque a la Flotilla de la Libertad en el que se asesinaron a 10 personas que levaban ayuda humanitaria a la Franja de Gaza.

En último lugar, le pedimos que simplemente pusiese aunque fuese un tuit declarando que estaba a favor del cumplimiento del derecho internacional y los derechos humanos en Palestina, y se negó. Matisyahu está en contra de los derechos humanos y a favor del genocidio del pueblo palestino, algo que no cabe en un festival “solidario” y que habla de “peace, love and revolution” como el Rototom.

De esta forma, al contrario de lo que afirma el director del Rototom, las declaraciones de Matisyahu defendiendo al Estado de apartheid israelí no son privadas, sino que públicas y en prensa. Desde un primer momento hemos contactado con el Rototom, tanto antes de lanzar la campaña por la cancelación del concierto de Matisyahu como después.

Es intolerable que nos tache de racistas, cuando precisamente el movimiento BDS y el de solidaridad con Palestina lleva décadas luchando contra el racismo sionista.

Días después de que este racismo sionista quemase vivo a un bebé palestino hasta la muerte, el director del Rototom realiza unas declaraciones carentes de cualquier fundamento y decide ponerse de lado del opresor y mantener el concierto de alguien que defiende a un Estado que impulsa actos bárbaros y terroristas como el asesinato del bebé Ali Dawabsha, hace unos días, o el de más de 500 niñas y niños, hace justo un año. BDS seguirá denunciando al sionismo y luchando por el cumplimiento de los derechos humanos y la ley internacional en Palestina.

 

Aclaración ante las declaraciones solicitadas por el Rototom a Matisyahu

BDS País Valencià, 13 de agosto de 2015

A pesar de que el Rototom habla continuamente de diálogo, nos hemos tenido que enterar por la prensa de que esta mañana el festival ha pedido a Matisyahu una declaración sobre su posición respecto a Palestina-Israel. Fuimos nosotras las primeras que iniciamos el diálogo con el Rototom (antes de lanzar la campaña) y estos días hemos solicitado una reunión con el director del festival para dialogar. No hemos recibido respuesta de confirmación de esta reunión.

Ante la noticia de la petición del Rototom de un posicionamiento de Matisyahu, supuestamente se pide al artista que se posicione acerca de «si los palestinos tienen derecho a un Estado y [de] si está a favor de la paz entre este pueblo y el israelí». Ante esto, declaramos:

  • Que hablar de «paz» y de un «Estado» en abstracto, sin concretar qué significa, es una fórmula difusa, sin contenido real y una manera de escurrir el bulto que conocemos bien.
  • Que, como pedimos hace casi un mes al Rototom, nosotros solo solicitamos un posicionamiento público de Matisyahu a favor del cumplimiento de los derechos humanos y del derecho internacional en Palestina-Israel, que se concreta en 3 puntos:
    1. Fin de la ocupación y desmantelamiento del Muro (resolución 242 del Consejo de Seguridad de la ONU del 22 de noviembre de 1967 y declaración de la Corte Internacional de Justicia del 9 de julio de 2004)
    2. Fin del apartheid (declarado crimen contra la humanidad por el Estatuto de Roma de la Corte Penal Internacional del 17 de julio de 1998)
    3. Reconocimiento del derecho al retorno del pueblo palestino (resolución 194 de la Asamblea General de la ONU del 11 de diciembre de 1948)

Estas son las 3 exigencias básicas del derecho internacional respecto a Palestina-Israel (y del movimiento BDS), y esto es lo que pedimos nosotros. Esto es lo que pedimos al Rototom antes de lanzar la campaña, y esto es lo que continuamos pidiendo. No queremos fórmulas vacías de contenido para salir del paso, queremos compromiso por los derechos humanos y el derecho internacional, que se concreta en estas 3 medidas. Si no hay este compromiso público (aunque sea a través de un tuit del artista), significará que Matisyahu no está a favor de los derechos humanos ni del derecho internacional en Palestina-Israel, y nuestra campaña continuará pidiendo la cancelación de su concierto. 

Des del BDS País Valencià iniciem una campanya centrada en el Rototom Sunsplash, festival de música reggae més important d’Europa, que tindrà lloc entre els propers 15 i 22 d’agost a Benicàssim (Castelló).
Matisyahu Rototom

«Mai ha existit un país anomenat Palestina», Matisyahu.

Carta oberta a les organitzadores, treballadores, voluntàries, artistes, públic i col·lectius socials participants del Rototom Sunsplash

BDS País Valencià, 9/8/2015

Des del BDS País Valencià iniciem una campanya centrada en el Rototom Sunsplash, festival de música reggae més important d’Europa, que tindrà lloc entre els propers 15 i 22 d’agost a Benicàssim (Castelló).

Rebem amb preocupació aquest anunci i per açò volem fer arribar una iniciativa que està removent consciències per tot el món per tal que prengues una decisió conscient amb l’objectiu que reconsideres la teua participació en el Rototom. La campanya de Boicot, Desinversions i Sancions (*BDS) contra Israel naix el 2005 com una crida llançada per més de 170 organitzacions de la societat civil palestina a la comunitat internacional demanant-li que aplique aquestes mesures coercitives “fins que Israel complisca amb el Dret Internacional i els principis universals dels Drets Humans”.

Fins ara, el Rototom havia tingut una llarga tradició de compromís amb la cultura de pau i els DDHH. Entre moltes altres activitats, organitza cada any un Fòrum Social reivindicatiu que ha portat a Premis Nobel de la Pau. Enguany, per exemple, acudeix Aminatou Haidar o el Lama Wangchen. I de fet, l’any passat participarem en una taula redona sobre Palestina en la qual parlarem del BDS.

Per tot açò, ens estranya que enguany actue Matisyahu i es projecte Congo Beat the Drum. Matisyahu és un artista reggae jueu nord-americà que ha participat en festivals «pro-sionistes», ha reconegut ser un amant d’Israel i ha arribat a afirmar que «Palestina no existeix«. Per la seua banda, el documental es va beneficiar de la publicitat de l’Estat sionista i d’un premi del Festival de Cinema de Jerusalem, subvencionat per l’Estat israelià.

Aquesta campanya posa l’accent en la necessitat de boicotejar l’estratègia israeliana d’utilitzar la cultura i els espectacles com a mitjans per a invisibilizar la neteja ètnica del poble palestí i normalitzar una situació aberrant des dels punts de vista jurídics i humans. Israel destina grans quantitats de diners per enviar arreu del món als seus representants culturals amb l’objectiu de consolidar una imatge de “país normal”, de democràcia de cort occidental, obviant la cruel submissió del poble palestí.

Formem part de la comunitat internacional i no volem ser còmplices, per això ens neguem a ser neutrals. Volem utilitzar l’eina pacífica del boicot, per a alertar al món i dir prou al genocidi del poble palestí. I per açò vos demanem: si està a la teua mà promou la cancel·lació d’aquests actes; si participes com a artista, posiciona’t públicament o nega’t a compartir cartell amb Matisyahu, si vas a assistir al festival no compres l’entrada d’eixe dia; si disposes d’un stand, fes visible aquesta carta al públic; si treballes al Sunsplash o eres voluntari, nega’t a col·laborar amb Matisyahu. Fem una especial crida al Fòrum Social i a la resta d’espais que formen el Rototom perquè públicament no passen d’alt aquesta injustícia.

 

Comunicat en resposta a l’organització Rototom Sunsplash

BDS País Valencià, 13/8/2015

Davant l’últim comunicat fet públic per l’organització del Rototom el passat 11 d’agost, des del BDS País Valencià ens reafirmem en els nostres arguments exposats amb anterioritat, i ens mantenim fermes en la nostra campanya respecte a l’actuació de Matisyahu al Rototom.

Volem agrair a totes les persones i col·lectius que s’han posicionat, i q han fet públic el seu suport a la causa palestina, així com les iniciatives que estan sorgint més enllà del BDS.

Handala

Handala escollit per La Gossa Sorda per declarar el seu suport al BDS.

Aquestos dies han estat innombrables els missatges de suport a la nostra campanya. Fets que han convertit la nostra iniciativa en un crit de solidaritat popular.

Només per esmentar les organitzacions i individus participants al festival que s’han posicionat en contra de l’actuació de Matisyahu i/o han decidit cancelar la seua participació, tenim a:

Juntament amb altres organitzacions que ens han contactat i que en les properes hores es pronunciaran.

Per finalitzar, reiterem que aquesta campanya ja no pertany només al BDS País Valencià, sinó a totes les que des de dins i fora del Festival (com l’eurodiputada Marina Albiol, el músic Fermín Muguruza, espais socials com el Casal Popular de Castelló i centenars d’individualitats i col·lectivitats) fan grans les paraules del Premi Nobel de la Pau, Desmod Tutu: “Si ets neutral en situacions d’injustícia, has triat el costat de l’opressor”.

 

Comunicat en resposta al director del Rototom, Filippo Giunta

BDS País Valencià, 10/8/2015

Davant les declaracions via Facebook del director del Rototom per la nostra campanya per a la cancel·lació del concert en el festival de Matisyahu, cantant sionista que no defensa els drets humans i que justifica un Estat (Israel) que practica l’apartheid i la neteja ètnica, des de BDS País Valencià volem manifestar que:

La iniciativa BDS a Israel va ser llançada fa 10 anys per més de 170 organitzacions palestines i està inspirada en la campanya internacional de boicot a l’apartheid sud-africà, que va contribuir a la caiguda d’aquell règim de racisme d’Estat. Estratègies de boicot com les del BDS a Israel han estat històricament impulsades per dos grans referents de la humanitat com Mahatma Gandhi i Nelson Mandela.

El BDS és un moviment que busca el compliment dels drets humans i el dret internacional. És d’índole antiracista i antifeixista. És una iniciativa antisionista, ja que el sionisme és un projecte colonialista d’origen europeu que va impulsar i impulsa la neteja ètnica de Palestina, l’apartheid i l’ocupació de les terres del poble palestí. El BDS de cap manera és antisemita, i açò per diverses raons:

  1. No es pot ser antisemita mentre es defensa al poble palestí, que és semita (el semitisme remet a les llengües semítiques, dins de les quals està l’àrab, i les palestines i els palestins són àrabs).
  2. El moviment BDS en cap cas està contra les persones jueves, de fet hi ha nombroses jueves i jueus de tot el món que formen part d’aquest moviment. Per exemple, la Xarxa Jueva Antisionista Internacional (IJAN en les seues sigles en anglès), el Jewish Voice for Peace, el Boycott from Within o altres persones jueves individuals.Fa un any, moltes persones jueves supervivents de l’Holocaust van demanar el «boicot total» a Israel i van relacionar els bombardeigs de Gaza d’estiu amb la paraula “genocidi”.

    De la mateixa manera, el moviment BDS en l’Estat espanyol (a través de la seua principal coordinadora, la RESCOP) està format per persones no jueves i per persones jueves, i recentment ha realitzat campanyes contra el feixisme i la seua vessant anti-jueva.

    Finalment, cal ressaltar que altres personalitats mundials, tant jueves com no jueves, s’han sumat al BDS i/o han cancel·lat la seua participació en esdeveniments a Israel:

Matisyahu és un artista reggae jueu estatunidenc que ha participat en festivals «pro-sionistes» a abril de 2015, ha reconegut ser un «amant d’Israel» i ha arribat a afirmar que «Palestina no existeix«. També va justificar l’atac a la Flotilla de la Llibertat en el qual es van assassinar a 10 persones que portaven ajuda humanitària a la Franja de Gaza.

Demanàrem a Matisyahu que simplement penjara encara que fóra un tuit declarant que estava a favor del compliment del dret internacional i els drets humans en Palestina, i es va negar. Matisyahu està en contra del complomient dels drets humans i a favor de la neteja ètnica del poble palestí, i pensem que un personatge com aquest no cap en un festival “solidari” i que parla de “peace, love and revolution” com el Rototom.

D’aquesta forma, al contrari del que afirma el director del Rototom, les declaracions de Matisyahu defensant a l’Estat d’apartheid israelià no són privades, sinó que són públiques i estan en premsa. Des d’un primer moment hem contactat amb el Rototom, tant abans de llançar la campanya per la cancel·lació del concert com després.

És intolerable que se’ns tracte de “racistes”, quan precisament el moviment BDS i el de solidaritat amb Palestina porta dècades lluitant contra el racisme sionista.

Dies després de que aquest racisme sionista cremara viu a un nadó palestí fins la mort, el director del Rototom realitza unes declaracions sense fonament i decideix posar-se de costat de l’opressor i mantenir el concert de qui defensa un Estat que impulsa actes bàrbars i terroristes com l’assassinat del bebè Ali Dawabsha, fa uns dies, o el de més de 500 xiquetes i xiquets, fa just un any. El BDS seguirà denunciant el sionisme i lluitant pel compliment dels drets humans i la llei internacional a Palestina.

 

Aclaració davant les declaracions sol·licitades pel Rototom a Matisyahu

BDS País Valencià, 13/8/2015

Tot i que el Rototom parla continuament de diàleg, ens hem hagut d’enterar per la premsa de que aquest matí el festival ha demanat a Matisyahu una declaració sobre la seua posició respecte Palestina-Israel. Fórem nosaltres les primeres que iniciàrem el diàleg amb el Rototom (abans de llançar la campanya) i aquestos dies hem sol·licitat una reunió amb el director del festival per dialogar. No hem rebut resposta de confirmació d’aquesta reunió.

Davant la notícia de la petició del Rototom d’un posicionament de Matisyahu, suposadament es demana a l’artista que es posicione sobre «si els palestins tenen dret a un Estat i [sobre] si està a favor de la pau entre aquest poble i l’israelià». Davant açò, declarem:

  • Que parlar de «pau» i d’un «Estat» en abstracte, sense concretar què significa, és una fòrmula difusa, sense contingut real i una manera de fugir d’estudi que coneixem prou bé.
  • Que, com demanàrem fa quasi un mes al Rototom, nosaltres només sol·licitem un posicionament públic de Matisyahu a favor del compliment dels drets humans i del dret internacional a Palestina-Israel, que es concreta en 3 punts:
    1. Fi de l’ocupació i desmantellament del Mur (resolució 242 del Consell de Seguretat de l’ONU del 22 de novembre de 1967 i declaració de la Cort Internacional de Justícia del 9 de juliol de 2004)
    2. Fi de l’apartheid (declarat crim contra la humanitat per l’Estatut de Roma de la Cort Penal Internacional del 17 de juliol de 1998)
    3. Reconeixement del dret al retorn del poble palestí (resolució 194 de l’Assemblea General de l’ONU de l’11 de desembre de 1948)

Aquestes són les 3 exigències bàsiques que demana el dret internacional respecte a Palestina-Israel (i el moviment BDS), i açò és el que demanem nosaltres. Açò és el que demanàrem al Rototom abans de llançar la campanya, i açò és el que continuem demanant. No volem fòrmules buides de contingut per eixir del pas, volem compromís pels drets humans i el dret internacional, que es concreta en aquestes 3 mesures. Si no hi ha aquest compromís públic (encara que siga mitjançant un tuit de l’artista), significarà que Matisyahu no està a favor dels drets humans ni del dret internacional a Palestina-Israel, i la nostra campanya continuarà demanant la cancel·lació del seu concert.

Share this content:

Puede que te hayas perdido